5.LTT – aktivnosti učenja, poučevanja in usposabljanja v Italiji, na šoli  Instituto Professionale di Stato per i Servizi Enogastronomici e dell’Ospitalita Alberghiera G. Falcone iz mesta Giarre na Siciliji

V nedeljo, 07. 05. 2023, smo se v zgodnjih popoldanskih urah polni pričakovanj odpeljali proti letališču Ronchi dei Legionari. Z letalsko družbo Ryanair smo po dveh urah letenja prispeli v Catanio na Sicilijo. Na letališču so nas pričakale gostujoče družine in nas odpeljale v mesto Giarre.

V ponedeljek, 08. 05. 2023, smo si vsi udeleženci projekta ogledali gostujočo šolo, IPSSEOA Giovanni Falcone, ki jo obiskuje 1300 dijakov, združenih v 65 oddelkov.

Sledile so predstavitve dijakov udeležencev projekta na temo Kako zmanjšati količino zavržene hrane.

Na šoli so nam pripravili hladno-topli bife mediteranskih jedi: bruskete s paradižnikom, arancine – riževe kroglice, perutnino v limoninih listih, karamelizirano čebulo s pinjolami in kaprami, sardonine zavitke, melancane in bučke na žaru, dušene artičoke, jagodno meringo…

Prosto popoldne smo preživeli v mestu Giarre.

V torek, 09. 05. 2023, smo se v dopoldanskem času udeležili zanimivih predavanj o pomenu zdrave prehrane in varovalnih načinov priprave jedi v boju proti raku. Predavali so nam predstavniki fundacije AIRC iz Catanije, ki se ukvarja z raziskovanjem rakavih obolenj.

Učitelji in dijaki gostujoče šole so nam pripravili in predstavili okusne jedi, ki so jih pripravili na varovalen način, z zmanjšanim deležem maščob in sladkorja.

Popoldan pa smo si ogledali mesto Taormina, ki je priljubljena turistična destinacija. Mesto leži na griču, s katerega je čudovit pogled na morje in na vulkan Etna. Obiskali smo antično gledališče, kjer še danes potekajo glasbeni koncerti in gledališke predstave. V centru mesta smo si ogledali palačo Corvaja, ki nosi ime ene najstarejših plemiških družin v mestu, mestna vrata Porta Catania in Porta Messina,  trg Piazza IX. Aprile in trg Piazza del Duomo, kjer stoji taorminska katedrala. V mestu smo si privoščili kanole, tradicionalno sicilijansko sladico.