4.LTT – aktivnosti učenja, poučevanja in usposabljanja  na Portugalskem, na šoli Agrupamento de Escolas Romeu Correia iz Almade ,od 05.02.2023 do 12.02.2023

V nedeljo, 05.02.2023, smo se v zgodnjih popoldanskih urah, polni pričakovanj odpeljali proti letališču Marco Polo v Benetke. Bolj ko se je bližal naš odhod, bolj smo bili vznemirjeni. Nekatere dijakinje so prvič letele z letalom, zato je bilo za njih vse še bolj novo. Z letalsko družbo TAP Air Portugal smo po treh urah letenja prispeli v Lizbono. Po približno 30 minutah vožnje iz letališča do kraja Costa de Caparica smo v večernih urah prispele na cilj.

Dijakinje so se nastanile pri gostujočih družinah, učitelja pa v hotelu.

V ponedeljek, 06.02.2023, smo si vsi udeleženci projekta ogledali gostujočo šolo, Agrupamento de Escolas Romeu Correira, v kraju Almada. Šolski center združuje tri osnovne šole, vrtec in srednjo šolo.

Sledile so predstavitve o posledicah klimatskih sprememb na morskih obalah vseh udeležencev v projektu.

Po kosilu v šolski kuhinji so sledile delavnice v kemijskem laboratoriju. Z izdelovanjem mila smo se naučili, kako bi lahko uporabili odpadno olje. Sledil je preizkus ustvarjanja električne energije s pomočjo limon. Z ustvarjeno elektriko smo prižgali led lučko. S preizkusom smo ugotovili, da bi lahko kisline v sadju in zelenjavi uporabili kot alternativni vir energije. Na koncu pa so nam dijaki gostujoče šole pripravili » barvni ognjemet« zastav držav, udeleženk projekta.

Dan smo zaključili z igranjem kart EKO, ki so jih dijaki iz Portugalske izdelali sami.