1.LTT – aktivnosti učenja, poučevanja in usposabljanja v Grčiji, na šoli 2 EPAL Kavalas od 06.03.2022 do 13.03.2022

V nedeljo, 6.3.2022, smo se v zgodnjih jutranjih urah, polni pričakovanj, odpeljali proti zagrebškemu letališču na pot proti Solunu.

V Solunu – Thessaloniki nas je pričakala grška gostiteljica, ga. Popi Ntolou. Vodila nas je po mestu, kjer smo si ogledali Beli stolp, v katerem je muzej zgodovine mesta. V deževnem vremenu smo odkorakali mimo Aristotelovega spomenika in trga do ruševin Agore. Obiskali smo cerkev sv. Dimitrija in prisostvovali edinstvenemu, svečanemu dogodku, pravoslavnemu krstu. Ogledali smo si še Rotundo z ogromno kupolo podobno rimskemu Panteonu.

Ko se nam je pridružila skupina dijakov in učiteljev iz Portugalske, smo se odpeljali v Kavalo in namestili v hotelu.

V ponedeljek, 7.3.2022, smo vsi udeleženci projekta obiskali turistično naselje Stavroupolis in Paranesti.  Naselje je prijazno mladim družinam, saj nudi mirno in prijetno bivanje v naravi z možnim ogledom mnogim živali.

Pot smo nadaljevali do hidroelektrarne Thisavros, kjer smo občudovali mogočnost jezu. Jez je prijazen okolju, ker so pri gradnji uporabili kamenje iz bližnje okolice in je zato skladen z okoljem.

Od tu smo se odpeljali v mesto Drama, kjer smo imeli kosilo. V mestu je park z urejenimi sprehajalnimi potmi in umetno narejenimi jezeri, z vidnimi izviri termalne vode.

V torek, 8.3.2022, nas je sprejel župan Kavale v mestni hiši. Predstavil nam je zgodovino mesta, trgovine s tobakom, zgodovino mestne hiše in pomembnih okoliških zgradb.

Ogledali smo si muzej tobaka, očistili del mestne plaže, v popoldanskem času pa so dijaki imeli predstavitve držav in krajev v domači šoli

Dan žena smo praznovali v tipični grški restavraciji ob grških specialitetah in ob živi tradicionalni glasbi. Preizkusili smo se tudi v plesu sirtakija.

V sredo, 9.3.2022,  smo obiskali arheološki muzej v Kavali. Ogledali smo si secesijsko šolo, kjer je bil včasih zapor, Muhamad Alijevo rojstno hišo in njegov spomenik ter zgradbo, ki jo je podaril mestu v izobraževalne namene. Danes je v njej prestižen hotel. Iz mestnega gradu smo občudovali akvadukt in mesto.

V šoli smo imeli predstavitve rezultatov vprašalnika o okoljski osveščenosti dijakov, udeležencev projekta.

V četrtek, 10.3.2022, smo se odpravili do arheološkega najdišča Philippi, ki je na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine. Pred sprehodom med ostanki antičnih templjev, gledališča, bazilik …, smo imeli poučno predavanje o najdbah.

Ob povratku proti hotelu smo se ustavili v vzrejališču divjih ptic, kjer smo občudovali lepoto in dresuro sov, jastrebov in orlov.

Udeleženci projekta smo večer zaključili s petjem popularnih pesmi v maternem jeziku.

V petek, 11.3.2022, smo imeli voden ogled rastlinjaka, ki izkorišča geotermalno vodo za vzgojo in rast sadik cvetja iz različnih koncev sveta. Podjetje je dobro organizirano in uresničuje številne inovativne ideje ter zaposluje okoliške prebivalce.

Obiskali smo tudi nacionalni park ob reki Nestos, ki je najdaljša reka v Grčiji in nudi zatočišče številnim rastlinskim in živalskim vrstam.

Ob povratku smo se ustavili v mestu Xanthi, kjer smo se sprehodili po slikovitih ulicah starega mestnega jedra.

Sledil je zaključni večer s podelitvijo potrdil o udeležbi in prijetnim presenečenjem, saj so nas grški gostitelji pogostili s torto.

V soboto, 12.3.2022, zadnji dan našega bivanja v Kavali smo obiskali Alistrati jamo z edinstvenimi kapniki, ki zaradi centrifugalne sile rastejo v vse smeri. Nekateri kapniki rastejo direkno iz stene in jih imenujejo »pop-corn« ali »cvetača«, drugi pa rastejo iz stropa v obliki diska in tvorijo elegantne vijugaste zavese. Po jami nas je vodil vodnik – robot. Jama je zaščitena in v njej je prepovedano fotografiranje.

Pot smo nadaljevali do jezera Kerkini, ki je umetni rezervoar za vodo v srednji Makedoniji in nudi dom številnim pticam, vodnim bivolom in drugim živalim.

V nedeljo, 13.3.2022, smo polni vtisov in lepih doživetij, odpotovali domov.